ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

 

Η Πορεία Υγείας σας παρέχει τη δυνατότητα να συνδυάσετε την απόλαυση της γαλάζιας θάλασσας και την παραμονή σας σε ορισμένα από τα πιο όμορφα σημεία του Πηλίου με τα οφέλη των εναλλακτικών θεραπειών. Ο Γιάννης Ντόβρος, Σύμβουλος Ψυχοσωματικής Υγείας, εγκεκριμένος Προσωπικός Γυμναστής για ειδικές παθήσεις, Ρεφλεξολόγος, Εμψυχωτής ομάδων με ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία (MSc) και Body Worker, με μακρά εμπειρία στο χώρο της διαχείρισης Spa σε κάποια από τα φημισμένα ξενοδοχεία της Ελλάδας, σας προσκαλεί να ξεκινήσετε ένα ολιστικό ταξίδι στους μύθους του Πηλίου και των Κενταύρων.

Η λέξη «ολιστικός» προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «όλον», που σημαίνει το πάν. Έτσι και οι σχετικές τεχνικές αντιμετωπίζουν τον πελάτη όχι μόνον σωματικά αλλά και συναισθηματικά και πνευματικά. Οι ολιστικές θεραπείες χρησιμοποιούνται ευρέως και διδάσκονται σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό με αξιοσημείωτο τρόπο, και, σύμφωνα με ερευνητικά πορίσματα, μπορούν να εφαρμόζονται με ασφάλεια σε πλήθος ασθενειών είτε μόνες τους είτε συνδυαστικά με άλλες θεραπείες, καθώς δε διαθέτουν παρενέργειες.

Σε συνεργασία με επιλεγμένους παραδοσιακούς Πηλιορείτικους ξενώνες, συνδυάστε τη διαμονή σας με τα οφέλη που η Πορεία Υγείας μπορεί να σας προσφέρει!

Ακούστε μαζί μας το σώμα σας. Αφουγκραστείτε τα ψυχοσωματικά σας συμπτώματα σαν μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σε μια μιμόγλωσσα που δεν έχετε αποκρυπτογραφήσει ακόμη.  Αντιμετωπίστε μαζί μας τα ψυχοσωματικά προβλήματα με μια θεραπευτική προσέγγιση σύντομη σε διάρκεια αλλά μακρά σε αντίκτυπο.

group therapy 2 OLYMPUS DIGITAL CAMERAholistic-treatment-1OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Το “Ακούγοντας το σώμα μου” retreat ψυχοσωματικής ευεξίας είναι ένας επταήμερος συνδυασμός ομαδικών ασκήσεων Pilates  και θεραπευτικών  συνεδριών για την επίλυση των ψυχοσωματικών προβλημάτων, στο  αναζωογονητικό περιβάλλον του Kalikalos στον Κισσό Πηλίου (Kalikalos link). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωινές ομαδικές συναντήσεις από τις 9:30 ως τις 13:30, όπου πραγματοποιούνται:

  • Καθημερινή ενεργοποίηση με ασκησιολόγιο Pilates, QiGong και stretching μεσημβρινών: Ένα πρόγραμμα δραστηριοποίησης για ολόκληρο το σώμα σε συνδυασμό με ήπια σωματική άσκηση, διατάσεις και ενσυνείδητη αναπνοή, κάτω από τον ευεργετικό ήλιο. Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και προσαρμόζεται στις ανάγκες των πελατών. Αποτελεί ένα μείγμα από πρακτικές Pilates και QiGong, που ενεργοποιούν τα ενεργειακά κανάλια του σώματος, θρέφουν και χαλαρώνουν τα πονεμένα όργανα και συστήματα του σώματος. Ιδανικό για αύξηση της ζωτικότητας. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.
  • Καθημερινές ομαδικές συνεδρίες προσανατολισμένες στη λύση. Μια σειρά από ομαδικές συνεδρίες εμπνευσμένες από την προσέγγιση της Συστημικής ψυχοθεραπείας και της ψυχοπαιδαγωγικής μεθόδου της Μη Κατευθυντικής Παρεμβατικότητας (N.D.I.), που εστιάζουν στο μήνυμα του ψυχοσωματικού συμπτώματος και βοηθούν στην επανασύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού, με ολιστικό τρόπο.
  • Sing Bowls mindfulness: Διαλογισμός και χαλάρωση με τη βοήθεια των Θιβετιανών Sing Bowls, δονήσεις που βοηθούν το σώμα και το εισάγουν σε μια κατάσταση βαθιάς ηρεμίας και αυτοθεραπείας.

Είναι επίσης δυνατό να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ευεξίας, που περιλαμβάνει ολιστικές τεχνικές χαλάρωσης, ρεφλεξολογία και άλλες συνεδρίες, παρεχόμενες καθημερινά κατά τον ελεύθερο χρόνο της κοινότητας (14:00-17:30).

Η ρεφλεξολογία είναι μια αρχαία φυσική ολιστική μέθοδος. Έχουν βρεθεί πηγές που περιγράφουν τη χρήση της μεθόδου στην Κίνα, στην Αίγυπτο αλλά και στην Ελλάδα (Ιπποκρατικοί μεσημβρινοί). Βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα, στις παλάμες και σε άλλα ειδικά σημεία που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο ή λειτουργία του σώματος. Διεγείροντας συστηματικά αυτά τα αντανακλαστικά σημεία με ειδικές πιέσεις και φυσικούς χειρισμούς απελευθερώνονται οι θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος και έτσι επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση, η χαλάρωση και η αρμονία του οργανισμού.

Η ρεφλεξολογία, διαμέσου της ενεργοποίησης της αυτοθεραπείας του οργανισμού, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους και άλλων ψυχογενών προβλημάτων καθώς και πολλών σωματικών προβλημάτων, όπως πονοκέφαλοι, ημικρανίες, αναπνευστικά προβλήματα, κρυολογήματα, υπερκόπωση, ρινίτιδες, πεπτικές διαταραχές κ.α. Δεν παρουσιάζει αντενδείξεις και είναι κατάλληλη για όλους, εκτός από γυναίκες που βρίσκονται στον 1ο έως 3ο μήνα της εγκυμοσύνης.

Οι ολιστικές τεχνικές ευεξίας αποτελούν μεθόσους που χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς. Είναι τεχνικές που οι αρχαίοι Έλληνες και ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσαν ήδη από το 430 π.Χ. Υπάρχουν ιστορικές αναφορές που δείχνουν ότι οι ολιστικές τεχνικές ευεξίας χρησιμοποιούνταν στην Ινδία και στην Κίνα πριν 5.000 χρόνια. Πρόκειται για μεθόσους που έχουν ως βασική αρχή, την άσκηση χειροπιέσεων των μαλακών μορίων του σώματος, με αυτοθεραπευτικό στόχο.

Η αποτελεσματικότητα των ολιστικών τεχνικών ευεξίας οφείλεται στο γεγονός ότι βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στους μυς και γενικά στα μαλακά μόρια. Ταυτόχρονα, με τον καθαρισμό από τις άχρηστες ουσίες, η άσκηση χειροπιέσεων στους μύες επιτρέπει την είσοδο περισσότερων θρεπτικών ουσιών σε αυτούς, δια μέσου της καλύτερης κυκλοφορίας του αίματος. Προσφέρει την αίσθηση της χαλάρωσης και της αναζωογόνησης.

Οι ασιατικές τεχνικές διατάσεων αποτελούν μια σύγχρονη ειδικότητα διατάσεων και ταυτόχρονης σωματικής αγωγής. Περιλαμβάνουν μια ποικιλία χειρισμών και τεχνικών διατάσεων από την Ανατολή. Οι ασιατικές τεχνικές διατάσεων αξιοποιούν μια μεγάλη ποικιλία από διατάσεις, κινητοποιήσεις και δακτυλοπιέσεις ειδικών σημείων των μεσημβρινών. Ο σκοπός τους είναι να προσφέρουν την μεγαλύτερη δυνατή απελευθέρωση, χαλάρωση και ευεξία επιδρώντας σε σωματικό, νοητικό και ενεργειακό επίπεδο. Εξασφαλίζουν βαθιά ηρεμία και ανακούφιση από τις εντάσεις και το χρόνιο άγχος που ευθύνονται για πολλά «ψυχοσωματικά» προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Η εξειδικευμένη χαλάρωση κεφαλής και αυχένα, που ανακουφίζει από τη συσσωρευμένη ένταση στο κεφάλι και τον αυχένα, προλαμβάνει τον πονοκέφαλο, τις ημικρανίες. Επιπλέον, απομακρύνει την κούραση από το πρόσωπο, κάνοντάς το να δείχνει πιο φρέσκο και νεανικό.

Η ρεφλεξολογία προσώπου είναι μια μοντέρνα μέθοδος και έχει αναπτυχθεί μετά από μια μακρά περίοδο 25ετούς έρευνας. Η μέθοδος χρησιμοποιεί τις τεχνικές της δακτυλοπίεσης για διέγερση νευρικών απολήξεων και μεσημβρινών. Εξασφαλίζει βαθιά ηρεμία και ανακούφιση.

Η τεχνική αυτή συνδυάζει την ρεφλεξολογία με τη χαλάρωση με ηχογαβάθες (singing bowls). Οι ηχογαβάθες (singing bowls) συνιστούν κράμα από 7 ή 9 μέταλλα. Βοηθούν το άτομο να βρεθεί σε αρμονία, λόγω των σφαιρικών ήχων και των δονήσεων που νιώθει, με την ρυθμική ή περιστροφική κρούση της ηχογαβάθας. Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι ηχογαβάθες παράγουν μια μετρήσιμη δόνηση που είναι ισοδύναμη με τα άλφα και θήτα κύματα που παράγονται από τον εγκέφαλο. Αυτά τα κύματα επιβραδύνουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, και εξασφαλίζουν έχουμε καλύτερη συγκέντρωση και εστίαση. Ο συνδυασμός των ωφέλιμων αποτελεσμάτων της ρεφλεξολογίας και της χαλάρωσης με ηχογαβάθες παρέχουν στο  άτομο μια μοναδική εμπειρία χαλάρωσης και ευεξίας.

Ο θεραπευτής μετά από προσωπική συνέντευξη επιλέγει κατάλληλες τεχνικές και μέσα που θα χρησιμοποιήσει για την τόνωση, διασπορά ή χαλάρωση της ενέργειας που βρίσκεται σε ανισορροπία σε διάφορα σημεία του σώματος. Χρησιμοποιούνται πανιά, λάδια και σκόνες για το σκοπό αυτό. Οι Ιπποκρατικές τεχνικές χαλάρωσης περιγράφονται αναλυτικά στα κείμενα του Γαληνού και θεωρούνται απαραίτητες στην πρόληψη αλλά και αντμετώπιση πολλών συμπτωμάτων. 

Το Ρείκι είναι μια μέθοδος που προέρχεται από την Ιαπωνία και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην σωματική ευεξία. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί το άγγιγμα των χεριών για να διοχετεύσει την ενέργεια που υπάρχει στο σύμπαν. Το Ρέικι πραγματοποιείται με την εναπόθεση των χεριών του δότη σε διάφορα σημεία του σώματος του δέκτη, αποκαθιστώντας τα μπλοκαρίσματα της ενέργειας, όπου αυτά υπάρχουν. Λειτουργεί συμπληρωματικά και αρμονικά παράλληλα με κάθε ιατρική θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική θεραπεία ή άλλη εναλλακτική θεραπεία. Βοηθά στην ανάρρωση, αποκατάσταση και βελτίωση των λειτουργιών και είναι κατάλληλο για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ένα πρόγραμμα διατάσεων για όλο το σώμα συνδυασμένο με ήπια φυσική δραστηριότητα η οποία πραγματοποιείται σε υπαίθριο χώρο. Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, με δυνατότητα προσαρμογής στις ανάγκες του πελάτη και αποτελεί κράμα ασκήσεων Yoga, Pilates και Tai Chi, ιδανικές για την αύξηση της ζωτικότητας. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για σχεδιασμό προγράμματος προσωπικής γυμναστικής, καθώς και ολοκληρωμένου εξατομικευμένου προγράμματος ευεξίας. 

Μέσα σε μια νυχτερινή συνεδρία διάρκειας 90 λεπτών κάτω από τα άστρα του ελληνικού καλοκαιριού και μετά από συνεννόηση, απορροφηθείτε από τις ευωδίες των αιθέριων ελαίων του Πηλίου και μάθετε μερικές απλές τεχνικές χαλάρωσης και ρυθμικής αναπνοής. Θα διδαχτείτε πώς να αποβάλλετε τον πόνο, με την αξιοποίηση βελονιστικών σημείων του σώματος και με απλές χειροπιέσεις στο πρόσωπο και το κεφάλι. Στο τέλος του ταξιδιού αυτού, απολαύστε ένα αφέψημα τοπικών Πηλιορείτικων βοτάνων.