Η ομιλία: «Οικογένεια: παιχνίδια εξουσίας ή παιχνίδι με κανόνες»

 In ΝΕΑ ΜΑΣ, ΟΜΙΛΙΕΣ

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δεύτερη–για το 2019– συνάντηση της σειράς «Διάλογοι Θεολογίας – Ψυχολογίας», από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. «ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ» και τον Σύνδεσμο Νέων της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές Νίκος Σιδέρης, Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής και π. Βαρνάβας Γιάνγκου, Υπεύθυνο Νεότητας Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, ανέλυσαν από κοινού το θέμα «Οικογένεια: παιχνίδια εξουσίας ή παιχνίδι με κανόνες». 

Ο κος Νίκος Σιδέρηςότι μέσα σε κάθε φυσιολογική οικογένεια οι ρόλοι είναι εκ φύσεως ασύμμετροι και επικρατούν διαφοροποιήσεις μεταξύ των μελών. Συχνά, σε στιγμές συναισθηματικής φόρτισης, οι διαπροσωπικές σχέσεις παρερμηνεύονται ως σχέσεις εξουσίας, με συνέπεια να αναπτύσσονται παιχνίδια δύναμης και επιρροής που θολώνουν την πραγματικότητα και μολύνουν τις οικογενειακές σχέσεις. Στη συνέχεια εξήγησε με τρόπο κατανοητό τι σημαίνει η σχέση γονιού-παιδιού και τι περιμένει το παιδί απ’ τους γονείς του. Τέλος, επεσήμανε τα δύο πράγματα που κάθε γονιός μπορεί να προσφέρει στο παιδί του: Αγάπη και κανόνες.

Από την πλευρά του ο π. Βαρνάβας Γιάγκου αναφέρθηκε στη σημασία της οικογένειας, ως ένα πεδίο έμπνευσης και παιχνιδιού, σημειώνοντας την ανάγκη να προσφέρει κανείς στο παιδί αγάπη, είτε με τη μητρική συναισθηματικότητα είτε με την πατρική στιβαρότητα. Ο π. Βαρνάβας έκανε επίσης αναφορά στη γενναιότητα με την οποία αρμόζει να βιώνουμε την οικογενειακή ζωή, καθώς είναι επιλογή μας, ενώ επεσήμανε τη σπουδαιότητα που έχει το παράδειγμα των γονιών, με το οποίο τα παιδιά διδάσκονται βιωματικά.

Την εκδήλωση αποφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος,υπενθυμίζοντας, ότι αρετές, όπως το φιλότιμο και η πνευματική παλικαριά, πλουτίζουν τη ζωή μέσα στην οικογένεια.

Παρακολουθήστε την ομιλία πατώντας ΕΔΩ και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube πατώντας στο επάνω στο βίντεο.