Ολιστικές Θεραπείες

Αφυπνίζουμε τον οργανισμό σας
και τις αυτοθεραπευτικές του δυνάμεις.

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ

Η ρεφλεξολογία είναι μια αρχαία φυσική ολιστική μέθοδος. Έχουν βρεθεί πηγές για χρήση της μεθόδου στην Κίνα, στην Ελλάδα αλλά και στην Αίγυπτο. Βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα, στις παλάμες και αλλού, που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο ή τμήμα του σώματος.
Διεγείροντας συστηματικά αυτά τα αντανακλαστικά σημεία με ειδικούς χειρισμούς και πιέσεις απελευθερώνονται οι θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος και επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση, η βαθιά χαλάρωση και η αρμονία του οργανισμού. Περισσότερες πληροφορίες και έρευνες ανά σύστημα μπορείτε να βρείτε στο Πηγή: http://reflexology-imera.eu .
Ο Ντόβρος Ε. Ιωάννης είναι ρεφλεξολόγος και διδάσκει το πιστοποιημένο πρόγραμμα σπουδών ρεφλεξολογίας σε σχολές ανά την Ελλάδα από το 2014. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Εναρμόνιση». Η πρωτότυπη εργασία του «Σύγκριση της ρεφλεξολογίας, του Τuina και της μάλαξης σε υπερμαραθωνοδρόμους» παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυμναστών Β. Ελλάδος. Είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων.

ΚΡΑΝΙΟΙΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σκοπός της κρανιοϊερής θεραπείας είναι να εκτιμήσει και να βελτιώσει τη λειτουργία του κρανιοϊερού συστήματος, το οποίο αποτελείται από τρεις μήνιγγες και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό που περιβάλλουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η κρανιοϊερή θεραπεία εξισορροπεί τον κρανιοϊερό ρυθμό του σώματος, δηλαδή το ρυθμό με τον οποίο κινείται το εγκεφαλονωτιαίο υγρό από τον εγκέφαλο προς τη σπονδυλική στήλη. Η κίνηση αυτού του υγρού δίνει όλες τις εντολές στο κεντρικό νευρικό σύστημα για να λειτουργήσει, και η ανεμπόδιστη ροή του είναι ζωτική για να εξασφαλίσει καλή υγείας. Ψηλαφώντας με τα χέρια τον κρανιοϊερό ρυθμό και ασκώντας πολύ ήπιες πιέσεις, ο ρυθμός επανέρχεται σε ισορροπία. Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί ένα απαλό άγγιγμα που δεν ξεπερνά τα 5 γραμμάρια, ή το βάρος ενός κέρματος δέκα λεπτών, για να απελευθερώσει τις εμπλοκές του κρανιοϊερού συστήματος, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο Αμερικάνος οστεοπαθητικός ιατρός John E. Upledger ήταν αυτός που διατύπωσε και ανέπτυξε την κρανιοϊερή θεραπεία (CST) μέσα από μια διαδικασία συνεχούς έρευνας που διήρκησε από το 1975 ως το1983 στο Πανεπιστήμιο Michigan State, όπου εργάστηκε ως κλινικός ερευνητής και Καθηγητής Βιοκινητικής. Το 1983 ίδρυσε στην Φλόριντα το Ινστιτούτο Upledger, τον επίσημο φορέα για την εκπαίδευση και διάδοση της κρανιοϊερής θεραπείας σε 110 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο Ντόβρος Ε. Ιωάννης έχει εκπαιδευτεί από το Ινστιτούτο Upledger στην CST1 και CST2 και στην Σωματοσυναισθηματική απελευθέρωση SER1 και SER2.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ CLINICAL PILATES

Η σωστή και συστηματική σωματική άσκηση ωφελεί ολιστικά την υγεία του ανθρώπου. Πόσο μάλλον όταν είναι προσαρμοσμένη στα «μέτρα» του. Προγράμματα εκπαίδευση στην άσκηση με σεβασμό στις προσωπικές δυνατότητες και ανάγκες του ασκούμενου, που εξασφαλίζουν θετικά αποτελέσματα και εναρμονίζουν την ψυχική και σωματική κατάσταση, καθώς ολοκληρώνονται με ασκήσεις χαλάρωσης.
(Α) Έλεγχος αναπνοής: Αξιοποίηση της αναπνοής με ενεργοποίηση του διαφράγματος ώστε να ενισχύεται η δράση των εν τω βάθει μυών.
(Β) Έλεγχος κορμού: Συνειδητοποίηση της ουδέτερης θέσης και του εύρους κίνησης της λεκάνης για δραστηριοποίηση των εν τω βάθει μυών. Τοπική χαμηλής έντασης σύσπαση για τον έλεγχο του κέντρου.
(Γ) Ορθοσωμία: Εκμάθηση της κατάλληλης σύνδεσης μεταξύ κεφαλής, αυχένα, σπονδυλικής στήλης, θώρακα και λεκάνης, με σκοπό την ορθή στάση σώματος.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΣΗΣ, ΛΟΡΔΩΣΗ, ΚΥΦΩΣΗ, ΣΚΟΛΙΩΣΗ: Μέσω των κατάλληλων ασκησιολογίων τα οποία στοχεύουν στην ενδυνάμωση αφενός των κοιλιακών και ραχιαίων μυών και αφετέρου των μυών της πλάτης και του στήθους, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους πόνους της μέσης και να βελτιώσουμε τη γενική και ειδική φυσική κατάσταση των μυών. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη βελτίωση της θέσης του σώματος κατά τη στάση και τη βάδιση.
ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ: Με τις κατάλληλες ασκήσεις και με την αποφυγή εκείνων που επιδεινώνουν την κατάσταση του αυχένα, ενδυναμώνουμε τους μυς του, με αποτέλεσμα την καταπολέμηση και την πρόληψη του αυχενικού συνδρόμου.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ

  • Άτομα που έχουν ολοκληρώσει μια πρώτη φάση αποκατάστασης και πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό τους.
  • Άτομα που έχουν ιστορικό ιατρικών προβλημάτων (μυοσκελετικά, αναπνευστικά, καρδιολογικά, οστεοπόρωση).
  • Άτομα που επιθυμούν να προλάβουν τραυματισμούς και να έχουν μια συνολικότερη ευεξία και υγεία.
  • Εγκυμονούσες.

Ο Ντόβρος Ε. Ιωάννης είναι Γυμναστής, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με ειδικότητες Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή, Θεραπευτική Γυμναστική, και Αθλητική Διοίκηση και Γυμναστική. Είναι εκπαιδευμένος στο Clinical Pilates.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ CLINICAL REFORMER

Το reformer είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο όργανο εφαρμογής της μεθόδου Pilates. Η εκπαίδευση απευθύνεται τόσο σε άτομα με πολύ ειδικές ανάγκες άσκησης μετά από σοβαρούς τραυματισμούς όσο και σε πολύ προχωρημένους.
H μέθοδος Pilates είναι μια επανάσταση στην προσέγγιση του σώματος και της άσκησης. O έλεγχος του κέντρου του σώματος (κοιλιά) – που λειτουργεί σαν πυρήνας της ενέργειας, και στηρίζει τις λειτουργίες όλου του υπόλοιπου σώματος – είναι η βάση της μεθόδου και το μέσον, για να φτάσει κανείς στα εντυπωσιακά της αποτελέσματα. Σαν ενεργειακή άσκηση, βασίζεται στη συνεργασία μυαλού και σώματος, προκείμενου να επιτευχθούν σωστά οι ασκήσεις – Έτσι, πολύ σύντομα, ακολουθώντας τη μέθοδο, αναπτύσσεται στον καθένα, μια πρωτοφανής αίσθηση ελέγχου της κίνησης και επίγνωση του σώματος, και του μυϊκού συστήματος. H μέθοδος βασίζεται σε εκτέλεση των ασκήσεων με απόλυτη ακρίβεια κίνησης και έλεγχο, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικές με λίγες επαναλήψεις. Δεν γίνεται άσκοπη κίνηση και κατασπατάληση σωματικής ενέργειας κι έτσι, το σώμα δεν εξαντλείται, αντίθετα, τονώνεται πράγμα που γίνεται αισθητό, μετά από κάθε ώρα άσκησης. Ο Ντόβρος Ε. Ιωάννης είναι Γυμναστής, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτιου Πανεπιστημίου Θράκης, με ειδικότητες Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή, Θεραπευτική Γυμναστική, και Αθλητική Διοίκηση και Γυμναστική. Είναι εκπαιδευμένος στο Clinical Reformer.

ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ (FASCIA)

Η περιτονία (fascia) είναι είδος συνδετικού ιστού που περιβάλλει και επικαλύπτει όλους τους άλλους ιστούς του σώματος, προστατεύοντας, στηρίζοντας και διαχωρίζοντας όργανα, οστά, αγγεία, νεύρα και μυς. Για να κατανοήσουμε την περιτονία, ας φανταστούμε όχι ένα άθροισμα ιστών, αλλά ένα ενιαίο τρισδιάστατο δίκτυο συνεχόμενου ιστού που μέσα στις πτυχές του περικλείονται και λειτουργούν οι υπόλοιποι ιστοί και δομές. Το γεγονός ότι συνδέει λειτουργικά μεταξύ τους τα διάφορα μέρη του σώματος δημιουργώντας ένα αδιάκοπο δίχτυ σωματικής επικοινωνίας καθιστά τον περιτοναϊκό ιστό εξαιρετικής σημασίας, από θεραπευτικής άποψης. Μέσα από ειδικούς χειρισμούς κινητοποιούμε την περιτονία, επιλύοντας οξείς ή χρόνιους πόνους, που πολλές φορές φαίνονται αναίτιοι. Ο Ντόβρος Ε. Ιωάννης εξειδικεύτηκε στην Applied Kinesiology Basic Course 1,2,3, Applied Kinesiology Metabolic Assessment Level 1 και Applied Kinesiology Metabolic Assessment Level 2από το International College of Applied Kinesiology.

SU JOK

Το Su Jok είναι μια μέθοδος που αναπτύχθηκε από τον Νοτιοκορεάτη καθηγητή Pr.Park Jae Woo, τα τελευταία 35 χρόνια. Το όνομά του προέρχεται από τις δύο λέξεις : Su (που σημαίνει χέρι) και Jok (που σημαίνει πόδι). Αρχή της είναι το σύστημα αντιστοιχίας του ανθρώπινου σώματος στα χέρια και στα πόδια. Η διέγερση αυτών των σημείων με μαγνήτες, χρώμα, σπόρους, φως κ.α επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην ενέργεια του ανθρώπου. Στο SuJok αξιοποιείται επίσης η ευεργετική επίδραση της moxa, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αυτοτελής υποστήριξη. Καίγοντας το φυτό atremisia vulgaris (moxa) προκαλούμε τοπική και εστιασμένη θερμότητα πάνω στα βελονιστικά σημεία που έχουμε επιλέξει και ενεργοποιούμε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος που λειτουργούν σαν αποθήκες ενέργειας (νεφρά-μέση /σπλήνας-κοιλιά). Το φυτό έχει υποστεί επεξεργασία έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές- κονιορτοποιημένο ή στο σχήμα ενός πούρου. Έχει αποδειχτεί ότι με τη διαδικασία αυτή, η θερμότητα εισχωρεί σε βαθύτερα επίπεδα στο σώμα ενισχύοντας τη λειτουργία των οργάνων και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η moxa είναι κατάλληλη για να διασπείρει το κρύο που έχει εισβάλλει στο σώμα, να κινήσει την ενέργεια εκεί που έχει “λιμνάσει” και να σταματήσει το πόνο διαφόρων αιτιών όπως κράμπες από προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, μυϊκά πιασίματα, σπασμοί στο στομάχι. Ο Ντόβρος Ε. Ιωάννης είναι διπλωματούχος του SuJok από την Διεθνή Ακαδημία SuJok.

ΟΜΑΔΕΣ MINDFULNESS

Με τη μέθοδο του καθοδηγούμενου οραματισμού, οι συμμετέχοντες εξερευνούν στοιχεία της καθημερινότητας που τους προκαλούν άγχος ή ένταση και στην συνέχεια ανακαλύπτουν νέους τρόπους αντιμετώπισης. Κατά την διάρκεια της ομαδικής συνεδρίας, διδάσκονται αναπνευστικές ασκήσεις, ασκήσεις χαλάρωσης, και κάποιες βασικές τεχνικές μάλαξης προσώπου με πίεση σε βελονιστικά σημεία. Δεν ενθαρρύνεται η λεκτική επικοινωνία. Ο Ντόβρος Ε. Ιωάννης είναι ψυχοθεραπευτής και εμψυχωτής της «Παρεμβατικής μη Κατευθυντικότητας», πιστοποιημένος από το Ινστιτούτο NDI.

ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΣΕΩΝ

Οι ασιατικές τεχνικές διατάσεων αποτελούν μια σύγχρονη μέθοδο ενεργοποίησης και ταυτόχρονης σωματικής αγωγής. Περιλαμβάνουν μια ποικιλία χειρισμών και τεχνικών χειροπιέσεων από την Ανατολή. Οι ασιατικές τεχνικές διατάσεων αξιοποιούν μια μεγάλη ποικιλία από διατάσεις, κινητοποιήσεις και δακτυλοπιέσεις ειδικών σημείων των μεσημβρινών. Ο σκοπός τους είναι να προσφέρουν την μεγαλύτερη δυνατή απελευθέρωση, χαλάρωση και ευεξία επιδρώντας σε σωματικό, νοητικό και ενεργειακό επίπεδο. Εξασφαλίζουν βαθιά ηρεμία και ανακούφιση από τις εντάσεις και το χρόνιο άγχος που ευθύνονται για πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα και δυσλειτουργίες.
Ο Ντόβρος Ε. Ιωάννης εξειδικεύτηκε στο Ασιατικό μασάζ από τη Natural Health Science.

SINGING BOWLS

Κατά τη χαλάρωση με ηχογαβάθες (singing bowls), τοποθετούνται με συγκεκριμένη διαδικασία πάνω στο σώμα ηχητικά σκεύη φτιαγμένα από κράματα μετάλλων, τα οποία δονούνται με προσαρμοσμένα χτυπήματα.
Το σώμα εναρμονίζεται με τις δονήσεις και εισέρχεται σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Μέσω αυτής της βαθιάς χαλάρωσης ενεργοποιούνται οι αυτοθεραπευτικές δυνάμεις του οργανισμού. Σε σωματικό επίπεδο, οι ήχοι δρουν μέσω της αίσθησης της ακοής και της αφής. Οι ήχοι μπορούν να δράσουν χαλαρωτικά και να μειώσουν το άγχος και έτσι να υποστηρίξουν τη φυσική τάση του οργανισμού να επανέλθει σε αρμονία. Εκτός αυτού, οι ήχοι διεγείρουν το σώμα και τον εγκέφαλο, μέσω των δονητικών τους ερεθισμάτων. Ο Ντόβρος Ε. Ιωάννης εξειδικεύτηκε στο Ηχομασάζ από τη Natural Health Science.

ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ

Η Αποσυμφόρηση με Βεντούζες είναι μια αρχαία Κινέζικη πρακτική στην οποία μια βεντούζα προσκολλάται στο δέρμα, αφού πρώτα μειωθεί η εσωτερική της πίεση, έτσι που το δέρμα και ο επιφανειακός μυς τραβιέται και συγκρατείται σε αυτήν. Η αναρρόφηση του δέρματος από τη βεντούζα διεγείρει τη ροή του αίματος στην περιοχή, ελευθερώνει συμφόρηση και φλεγμονή από τους μύες και ανοίγει διόδους για αποβολή τοξινών. Η αποσυμφόρηση με βεντούζες είναι σχετικά ασφαλής αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε εξανθήματα, σε ανθρώπους που αιμορραγούν εύκολα ή σε όσους που έχουν ψηλό πυρετό. Οι βεντούζες χρησιμοποιούνται ως θεραπεία για τον πόνο, απαλύνουν τους τραυματισμούς στους βαθύτερους ιστούς του δέρματος και των μυών και τους συνδετικούς ιστούς, ενώ μειώνουν το οίδημα και τους «κόμπους» στους μυς. Αυτή η θεραπεία έχει αρχαίες ρίζες. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι βεντούζες «βελτιώνουν την ροή του qi» (δηλαδή την… ζωτική δύναμη) και βοηθούν στην θεραπεία του κρυολογήματος, της βρογχίτιδας και ακόμη και της πνευμονίας. Σύγχρονη ανασκόπηση ερευνών του 2015, δημοσιευμένη στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One, με 75 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές επί συνόλου 11.077 συμμετεχόντων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι « η θεραπεία με βεντούζες θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη θεραπεία για τον πόνο και τα συμπτώματα που σχετίζονται με χρόνιο πόνο στον αυχένα, ή χρόνιο πόνο χαμηλά στην μέση».

GUA SHA

Το Gua Sha είναι τεχνική που αναπτύχθηκε στην Κίνα. Μέσω της εφαρμογής ξυσίματος (Gua) στο δέρμα ο θεραπευτής φέρνει στην επιφάνεια την στάσιμη ενέργεια (Sha). Η στάσιμη ενέργεια θεωρείται υπεύθυνη για μικροφλεγμονές, και με τη σειρά της η χρόνια φλεγμονή στο σώμα θεωρείται υπεύθυνη για πολλές παθήσεις που σχετίζονται με το χρόνιο πόνο. Το τρίψιμο της επιφάνειας του δέρματος πιστεύεται ότι βοηθά στην κινητοποίηση αυτής της ενέργειας, στη μείωση της φλεγμονής και στην προαγωγή της επούλωσης. Το gua sha μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα περισσότερα σημεία του σώματος. Στο gua sha, ο θεραπευτής κάνει απόξεση σε όλη την επιφάνεια του δέρματος, διαγράφοντας μικρές ή μεγάλες διαδρομές για να τονώσει τη μικροκυκλοφορία του συνδετικού ιστού, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος. Η θεραπεία γίνεται με την εφαρμογή λαδιού στο σώμα και στη συνέχεια με τα εργαλεία του gua sha.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

Ο θεραπευτής μετά από προσωπική συνέντευξη επιλέγει κατάλληλες τεχνικές και μέσα που θα χρησιμοποιήσει για την τόνωση, διασπορά ή χαλάρωση της ενέργειας που βρίσκεται σε ανισορροπία σε διάφορα σημεία του σώματος. Χρησιμοποιούνται πανιά, λάδια και σκόνες ειδικά για το σκοπό αυτό. Οι Ιπποκρατικές τεχνικές χαλάρωσης περιγράφονται αναλυτικά στα κείμενα του Γαληνού και θεωρούνται απαραίτητες για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση πολλών συμπτωμάτων.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΥΕΞΙΑΣ

Οι τεχνικές ευεξίας είναι αναζωογονητικές μέθοδοι χειροπιέσεων, χαλάρωσης και ενεργοποίησης που χρησιμοποιούνται τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς. Είναι ολιστικές τεχνικές που ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε ήδη από το 430 π.Χ. Σήμερα υπάρχουν πολλές τεχνικές ευεξίας. Η αποτελεσματικότητα των ολιστικών τεχνικών ευεξίας οφείλεται στο γεγονός ότι οι χειροπιέσεις βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στους μύες ενώ την ίδια στιγμή συμβάλλουν στον καθαρισμό από τις άχρηστες ουσίες, με αποτέλεσμα να επιτρέπουν την είσοδο περισσότερων θρεπτικών ουσιών. Προσφέρουν την αίσθηση της χαλάρωσης και της αναζωογόνησης.

ΟΜΑΔΕΣ ΕΥΕΞΙΑΣ

Σε τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνονται ημερήσιες διαδρομές σε διάφορα μονοπάτια του Πηλίου. Στο τέλος της διαδρομής πραγματοποιούνται επιλεγμένες αναπνευστικές ασκήσεις και ασκήσεις διατάσεως των μεσημβρινών, με τη βοήθεια του ZhiNeng Qigong. Ο Ντόβρος Ε. Ιωάννης είναι εκπαιδευμένος στο ZhiNeneg Qigong Level 1 και ZhiNeneg Qigong Level 2.