Η ομιλία “Ο Εαυτός μου και ο Άλλος: Ενοχή και Συγχώρηση”

 In ΝΕΑ ΜΑΣ, ΟΜΙΛΙΕΣ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, το απόγευμα του Σαββάτου 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη –για το 2019– συνάντηση της σειράς «Διάλογοι Θεολογίας – Ψυχολογίας», από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. “ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ” και τον Σύνδεσμο Νέων της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές Δημήτριος Κυριαζής, Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής και π. Βασίλειος Θερμός, Ψυχίατρος παίδων και εφήβων, Αν. Καθηγητής της Ανωτ. Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, ανέλυσαν από κοινού το θέμα «Ο Εαυτός μου και ο Άλλος: Ενοχή και Συγχώρηση». 

Το θέμα φάνηκε να προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, καθώς πλήθος κόσμου, διαφορετικών ηλικιών, συνέρρευσε για να παρακολουθήσει την εκδήλωση την οποία συντόνισε ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Παντελής Καλαϊτζίδης.
Η ενοχή, κατά τον Δ. Κυριαζή, αποτελεί μια από τις κυρίες αίτιες αδιέξοδου στην ψυχαναλυτική διαδικασία, που πολλές φορές οδηγεί τη θεραπεία σε αδιέξοδο. Η πολυπλοκότητα του φαινομένου της ενοχής αναλύθηκε όχι μόνο θεωρητικά αλλά και με πλούσια παραδείγματα που μετέφερε ο ψυχοθεραπευτής, μέσα από την κλινική πράξη, ο οποίος και ανέδειξε την ικανότητα για συγχώρηση ως ένα «αντίδοτο» στην ενοχή.
Ο π. Βασίλειος επεσήμανε πως προϋπόθεση για έναν υγιή Εαυτό είναι η αρμονική σχέση του εαυτού μας με τον Άλλον. Η ενοχή παρουσιάστηκε όχι ως ένα πρόβλημα αλλά ως ένα αναπτυξιακό βήμα. «Πρέπει να περάσουμε μέσα από την ενοχή για να καλλιεργήσουμε την ικανότητα για νοιάξιμο.»
Και οι δύο ομιλητές συμφώνησαν ότι τόσο η ψυχοθεραπεία όσο και η χριστιανική ποιμαντική, αν αξιοποιηθούν παράλληλα, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τον πάσχοντα άνθρωπο.

Στη Συνάντηση παρουσιάστηκε και το βιβλίο «Ναρκισσισμός και Αυτοθεματοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», με τις ομιλίες της ομότιτλης περσινής σειράς, και με τα κείμενα των Γιώργου Κίσσα, π. Βασιλείου Θερμού και π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (Λίβυου).
Για έβδομη χρονιά το κοινό της πόλης του Βόλου απέδειξε την εμπιστοσύνη στην διοργάνωση, δίνοντας το παρών όχι μόνο με προσέλευση αλλά και με καίριες ερωτήσεις που έθιξαν και έλαβαν απαντήσεις σε θέματα όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και κοινωνικά, όπως εγκλήματα της επικαιρότητας που έχουν πλήξει το λαϊκό συναίσθημα περί δικαίου και διεγείρουν την κοινωνική κατακραυγή. 

Δείτε την ομιλία πατώντας ΕΔΩ και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube πατώντας στο επάνω στο βίντεο.