Ρεφλεξολογία διετής εκπαίδευση

 In ΝΕΑ ΜΑΣ, Σεμινάρια ολιστικής

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ – ΕΜΨΥΧΩΣΗ Ντόβρος Εμμανουήλ-Ιωάννης, Ολιστικός Θεραπευτής (MSc), Ρεφλεξολόγος, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων, μέλος του R.I.E.N. (Reflexology in Europa Nexus)

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΗ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ
Η ρεφλεξολογία είναι μια αρχαία ολιστική μέθοδος που αποτελεί στις μέρες μας μια από τις πιο αναγνωρισμένες συμπληρωματικές μεθόδους ίασης με εφαρμογές σε κλινικές και ιδιωτικά κέντρα σε όλον τον κόσμο.

Η εφαρμογή της βασίζεται στην παραδοχή της ύπαρξης ανακλαστικών σημείων στα πέλματα, στις παλάμες στα αυτιά και σε άλλα ειδικά σημεία που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο ή λειτουργία του σώματος. Διεγείροντας συστηματικά αυτά τα ανακλαστικά σημεία με ειδικές δακτυλοπιέσεις και φυσικούς χειρισμούς απελευθερώνονται οι θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος και έτσι επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση, η χαλάρωση και η αρμονία του οργανισμού.

 

Στην σημερινή εποχή ο ρεφλεξολόγος καλείται να συνδυάσει γνώσεις από μια μεγάλη γκάμα θεωριών και τεχνικών. Καλείται να αξιοποιήσει όχι μόνο τις επαγγελματικές του δεξιότητες αλλά και την προσωπική του ιδιοσυγκρασία, να ενεργοποιήσει το δυναμικό του κάθε πελάτη όχι μόνο για να εξαλείψει τα συμπτώματα αλλά για μια συνολικά καλύτερη υγεία.

 

Το κάθε ανθρώπινο σώμα είναι μια ανεξερεύνητη περιοχή εντελώς μοναδική και ο ρεφλεξολόγος με πνεύμα αναζήτησης και με βοηθούς τους «ανακλαστικούς χάρτες» καλείται να βοηθήσει τον πελάτη να δημιουργήσει μια πορεία προς την υγεία.

 

Αυτό το ταξίδι του κάθε σπουδαστή να οργανώσει γνώσεις, να δοκιμάσει τεχνικές, να υιοθετήσει επαγγελματικές αρχές, ερχόμαστε να καθοδηγήσουμε και να εμψυχώσουμε στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1 της ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ.

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ το ΚΔΒΜ-1 της ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ
Πιστοποίηση

Το διετές πρόγραμμα σπουδών Ρεφλεξολογίας του ΚΔΒΜ της ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ είναι σύμφωνο με το πρόγραμμα του Συλλόγου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων.

Διδασκαλία

Ο Γιάννης Ντόβρος διαθέτει όχι μόνο διδακτική εμπειρία ρεφλεξολογίας, αλλά και επαγγελματική εμπειρία, όντας ο ίδιος επαγγελματίας ρεφλεξολόγος. Διαθέτει εκπαιδευτική επάρκεια και έχει οργανώσει ο ίδιος δυο διετή προγράμματα σπουδών ρεφλεξολογίας στη Βόρειο Ελλάδα.

 

Προγραμματισμός

Η διάρκεια σπουδών είναι 500 ώρες. Τα μαθήματα διεξάγονται μία ημέρα κάθε μήνα.

Σπουδαστές που δεν διαθέτουν πτυχίο ιατρικών ή παραϊατρικών επαγγελμάτων παρακολουθούν επίσης υποχρεωτικά και τον κύκλο ιατρικών μαθημάτων που παραδίδονται από ειδικό ιατρό (4 μαθήματα για το 1ο έτος).

 

Καινοτομία

Το ΚΔΒΜ-1 της ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ αποτελεί το πρώτο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης στη Θεσσαλία που υλοποιεί ολοκληρωμένο διετή κύκλο εκπαίδευσης στη ρεφλεξολογία. Το πρόγραμμα σπουδών αντιστοιχεί στους κωδικούς 223 και 2230 σύμφωνα με την κωδικοποίηση επαγγελμάτων ISCO-08.

 

 

ΚΟΣΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

 

Αναλυτικό πρόγραμμα 1ου έτους
1ο μάθημα
Ορισμός της Ρεφλεξολογίας
Ιστορία της ρεφλεξολογίας
Αρχές της Ρεφλεξολογίας
Συχνότητα, διάρκεια των συνεδριών
Τρόποι δράσης
Ενδείξεις
Περιπτώσεις που χρειάζονται προσοχή
Είδη ρεφλεξολογικής αντιμετώπισης
Οι λόγοι που προτιμάμε τα πέλματα
Τεχνικές χαλάρωσης
Πρακτική

2ο μάθημα
Ζώνες σώματος
Οριζόντιες γραμμές
Αντιστοιχίες
Συστοιχίες
Ρεφλεξολογία πελμάτων
Τεχνικές πίεσης
Συστήματα και αντανακλαστικά σημεία :
Ερειστικό σύστημα Μυϊκό
Πρακτική

3ο μάθημα
Συστήματα και αντανακλαστικά σημεία :
Νευρικό σύστημα Κυκλοφορικό σύστημα
Πρακτική

4ο μάθημα
Συστήματα και αντανακλαστικά σημεία :
Λεμφικό σύστημα Αισθητήρια όργανα Αναπνευστικό σύστημα
Πρακτική

5ο μάθημα
Συστήματα και αντανακλαστικά σημεία :
Πεπτικό σύστημα Ουροποιητικό σύστημα
Πρακτική

6ο μάθημα
Συστήματα και αντανακλαστικά σημεία :
Ενδοκρινικό σύστημα Γεννητικό σύστημα
Πρακτική

7ο μάθημα
Ρεφλεξολογία χεριών και αντανακλαστικά σημεία
Πρακτική

8ο μάθημα
Αυτί και αντανακλαστικά σημεία στο αυτί
Τεχνικές χαλάρωσης αυτιού
Πρακτική

9ο μάθημα
Μεθοδολογία έρευνας
Έρευνες στην ρεφλεξολογία

 

Αναλυτικό πρόγραμμα 2ου έτους
1ο μάθημα
Ιστορικό
Τρόποι λήψης ιστορικού
Ζωνορεφλεξολογία
Πρακτική

2o Μάθημα
Αρχές SuJok και άλλων ανακλαστικών τεχνικών
πρακτική

3ο Μάθημα
Πρόσωπορεφλεξολογία
Πρακτική4ο Μάθημα
Μάκρο-Μίκρο ρεφλεξολογία
Κινησιορεφλεξολογία
Προχωρημένες τεχνικές
Πρακτική5ο Μάθημα
Σχέση οργάνων και συναισθημάτων
Ψυχοσωματικές ασθένειες, αυτοάνοσα και ρεφλεξολογία6ο Μάθημα Αρχές Κινέζικης Ιατρικής και Ρεφλεξολογία
Πρακτική7ο Μάθημα
Μεσηβρινοί και ρεφλεξολογία
Πρακτική

8ο Μάθημα
Ολιστική ανάλυση του πέλματος
Ειδική αντιμετώπιση ατόμων ανά κατηγορίες
Συνδυασμοί Ρεφλεξολογίας και άλλων ειδικοτήτων
Περιτονίες και ρεφλεξολογικά ανακλαστικά σημεία
Πρακτική

9ο Μάθημα
Νομοθεσία – Δεοντολογία – Επαγγελματικές Συμβουλές

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Η Ρεφλεξολογία επιδρά σε μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων: Aμιγώς μυοσκελετικά προβλήματα (π.χ. μέσης, αυχένα, ώμων, γονάτων) δυσλειτουργία οργάνων ή συστημάτων (π.χ. γαστρεντερολογικά προβλήματα, προβλήματα αναπαραγωγής, γυναικολογικά προβλήματα) ψυχοσωματικά προβλήματα (π.χ. πονοκέφαλοι, αναίτιοι, η ρεφλεξολογία ή επαναλαμβανόμενοι πόνοι) Με βάση αποτελέσματα ερευνών και κλινικών μελετών, η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στα ακόλουθα: στρες, κόπωση, πόνοι και ένταση (Berenson, 2006) κατάθλιψη, πόνοι, ναυτία και ταραχή σε καρκινοπαθείς και μη (Grealish et al 2000; Stephenson et al 2000, Quattrin et al 2006), καρκίνος (Hodgson 2000; Vickers & Cassileth 2001, Yang 2005, Stephenson et al 2007). Κατά τους Sharp et al (2010) προκύπτει ότι η ρεφλεξολογία επιδρά στην ποιότητα ζωής βελτιώνοντας τα συμπτώματα του καρκίνου, τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών και την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς κατά τη διάρκεια του τοκετού (Gowri et al 1989, McNeill et al 2006) χρόνια δυσκοιλιότητα σε παιδιά (Gordon et al 2006) και ενήλικες (Woodward et al 2010) διαβήτης: βελτίωση της διάθεσης, του βαθμού γενικής κόπωσης και της κόπωσης των κάτω άκρων (Kim 2003), βελτίωση της περιφερικής νευροπάθειας με μείωση των συμπτωμάτων και αύξηση της αισθητότητας (Jeong 2006) συστολικής πίεσης και τριγλυκερίδια (Park 2003): μείωση των επιπέδων σε χρόνια υπερτασικούς ασθενείς και βελτίωση του αισθήματος ικανοποίησης από τη ζωή -σημαντική μείωση των συμπτωμάτων ακράτειας ούρων με αύξηση της κολπικής σύσπασης και μείωση του αισθήματος ενόχλησης στην καθημερινότητα τους σε γυναίκες μέσης ηλικίας με αποτέλεσμα της βελτίωσης ποιότητας ζωής στη συγκεκριμένη ομάδα (Kang et al 2004) συμπτώματα κλιμακτηρίου και αισθήματος κόπωσης σε γυναίκες μέσης ηλικίας (Lee 2006) κατάθλιψης, στρες και αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα σε γυναίκες μέσης ηλικίας (Lee 2006) στρες, κόπωση και κυκλοφορικά προβλήματα σε γυναίκες μέσης ηλικίας (Jang 2009) πόνος και κατάθλιψη σε γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα (Oh 2006) έλκος στομάχου (Μa Dongmey et al 2006): προαγωγή της αποκατάστασης προβλήματα λοχείας (Park 2007, Li CY 2009, Bangguizhi 2007): μείωση των επιπέδων λιπιδίων ορού, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και μείωση του άγχους και της κατάθλιψης μετεγχειρητικοί πόνοι (Tanyakhanok 2005, Suthathip 2005) συμπτώματα δυσμηνόρροιας και προεμμηνορροϊκού συνδρόμου σε νεαρές γυναίκες (Kmet al 2002) προβλήματα ύπνου (Song 2006, Jin S 2005): -βελτίωση της ποιότητας ύπνου και μείωση της κατάθλιψης λόγω της έλλειψης αυτού σε ηλικιωμένες γυναίκες με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (Song 2005): χαλάρωση του σωματικού στρες, προαγωγή της ομοιόστασης του σώματος σκλήρυνση κατά πλάκας (επιμέρους συμπτώματα) (Gamus D et al 2003, Hughes 2009).